torsdag 7 maj 2009

DN på stan

Hej!

Nu har artikeln om vårt skapande skola arbete kommit i DN på stan! Här är den:








Omöjlig kärlek ingen omöjlig uppgift för unga dramatiker!





Nyskrivet om omöjlig kärlek på Södermalmsskolan.


"De här blir våra kolle­ger om tio år", säger handledaren Peter Bergared.



Fyra nyskrivna pjäser om omöjlig kärlek under olika epoker, författade och framförda av mycket unga dramatiker och skådespelare som till vardags är högstadieelever från Södermalmsskolans litteratur- och dramaklass.



– Eleverna representerar all de yrkesgrupper som finns på en teater: författare, skådespelare, scenografer, kostymörer, tekniker, regiassistenter, säger skådespelaren och regissören Peter Bergared.
– De här blir våra kolle­ger om tio år, säger Peter Bergared entusiastiskt. Han har varit handledare för föreställningarna. Pjäserna skrev eleverna i höstas, assisterade av dramatikern Elisabeth Croneborg.



Varje pjäs är mellan tio minuter och en kvart och den omöjliga kärlek de skildrar gör nedslag ungefär vart trettionde år alltsedan 1909. Den första heter ”Ceylon och choklad under månen”, den utspelas i London och handlar om två par som blir kära i varandras partner.
– Pjäsen är en ren melodram och skriven på rim. Så vi har jobbat mycket med språket, säger Bergared.



”På olika sidor muren” är en Romeo och Julia-historia om en judisk flicka i ett getto under andra världskriget som blir kär i en tysk soldat.





I ”Bögdjävlar” deklarerar en hippiekille att han är bög och blir mobbad av ett gäng. Gängets ledare har en morsa som super och är djupt olycklig, och av en slump möts de två killarna på en strand och börjar talas vid …



”Dom hann ifatt varann på bron” handlar om skilsmässobarnet Jenny, vars föräldrar är skilda. Hon stökar och skickas till sin pappa. När hon träffar sin plastbrorsa första gången visar det sig att han är den kille hon är kär i.
– Det är en banbrytande historia, det är första gången jag sett problemet med syskonkärlek behandlas inom hela ”skilsmässokulturen”, säger Peter Bergared som gläds åt den totala uppställning alla på skolan visar.



Föreställningarna spelas parallellt under kvällen. Varje pjäs spelas fyra gånger så publiken kan cirkulera mellan föreställningarna och se alla på en kväll. För biljetter kontakta lennart.wigström@utbildning.stockholm.se.
”Förbjuden kärlek”, Södermalmsskolan, Timmermansgatan 21, t Mariatorget, 8–12 maj kl 19.

2 kommentarer:

Anonym sa...

WOW AGNES! det var ett långt inlägg även om jag inte tog tid att läsa färdigt de för jag orkade inte! haha, men Agnes jag lider. lider måste träffa dig!

Agnes sa...

Och jag LIDER av denna smärta som kallas Fanny brist!!!!!<33